vissza a főoldalra
Mit nyújtunk Önnek?
Ingyenes pályázatfigyelés:
  • Bemutatjuk a fejlesztési céljaihoz legjobban illeszkedő pályázatokat
  • Folyamatosan tájékoztatjuk az új pályázati lehetőségekről, az Ön által igényelt területek számbavételével.
Megfelelő csapatunkkal elkészítjük pályázati dokumentációját:
  • Pályázatát előkészítjük és megírjuk. Továbbá projekt management-et is vállalunk.
MINDEZT GYORSAN ÉS HATÉKONYAN

.bővebben...

Belépés
hirekcim
2005.03.11.
Háborús bûnös miatt csúszik a horvát EU-csatlakozás
Szinte biztos, hogy nem kezdheti meg a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val Horvátország, mert nem teljesítette ennek egyik fontos előfeltételét. Ez a háborús bűnökkel vádolt horvát tábornok, Ante Gotovina kiadatása lenne a nemzetközi törvényszéknek. Eredetileg 17-én kezdték volna a tárgyalásokat, a végső döntés az Európai Tanács mondja ki jövő héten.  

Forrás: [origo]
A háborús bűnökkel vádolt tábornok
Ajánlat
Zágráb még reménykedik a csatlakozási tárgyalások megkezdésében
Párizs szerint Gotovina tábornok nincs Franciaországban

Horvátország nem teljesítette az európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltételeit, mert nem működik teljesen együtt a hágai Nemzetközi Törvényszékkel - állapította meg csütörtökön az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg, miután a 25 tagország állandó nagykövetei Brüsszelben megvitatták, hogy a terveknek megfelelően március 17-én megkezdődhetnek-e a tárgyalások a horvátokkal. "Az elnökség a következő következtetésre jutott: nincs megállapodás arról, hogy (Horvátország) együttműködik a törvényszékkel, és ezt közölni fogják a horvátokkal" - mondta egy meg nem nevezett EU-diplomata a tanácskozás után. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a csatlakozási megbeszélések a jövő héten bizonyosan nem indulnak el.

A tagállamok többsége az ülésen azt javasolta, hogy halasszák el a tárgyalásokat, mert Horvátország mindeddig nem fogta el, és nem adta át Hágának a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina tábornokot. Magyarország ebben a kérdésben - Ausztriával, Szlovákiával, Szlovéniával és egy ideig Németországgal is - a tagállamok kisebb köréhez tartozott, amelyek álláspontja szerint a tárgyalásokat a lehető leghamarabb el kell indítani.

Zágráb álláspontja szerint nincs mód Gotovina kiadására, mert a hatóságok nem ismerik a tábornok tartózkodási helyét. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszék főügyésze és több EU-tagállam azonban burkoltan azzal vádolta Horvátországot, hogy belpolitikai okokból nem is igyekszik elfogni és kiadni a tábornokot, akit a lakosság egy része a háború hősének tekint.

Az államfő együttműködést kért állampolgáraitól

Stipe Mesic horvát államfő a hágai Nemzetközi Törvényszékkel és az Európai Unióval való teljes együttműködésre kért minden horvát állampolgárt. "Minden állampolgárnak együtt kell működnie a hágai Nemzetközi Törvényszékkel (NT)" - jelentette ki Mesic csütörtökön a horvát közszolgálati rádióban. Beszédében szenvedélyesen kiállt amellett, hogy országa az EU-hoz való csatlakozás mellett döntött. "Azt üzenem Horvátország állampolgárainak, hogy ne hagyják magukat rászedni Európa ellenségei, az elszigetelt Horvátország szószólói által" - mondta, hozzátéve, hogy a horvát alkotmánnyal is ellentétes, ha valaki nem működik együtt az NT-vel.

Carla Del Ponte hágai főügyész a luxemburgi EU-elnökséghez a múlt hét legvégén intézett levelében megerősítette, hogy az együttműködés nem teljes. Kifejtette azt is, hogy információi szerint a horvát titkosszolgálatok legalább 2004 márciusáig, de lehet, hogy azután is akadályozták a törvényszék munkatársainak tevékenységét, hogy így nehezítsék a bujkáló Gotovina kézre kerítését.

Az EU-tagállamok vezetői decemberben tűzték ki a március 17-i tárgyaláskezdést, feltételként kötve ki a teljes horvát együttműködést a Nemzetközi Törvényszékkel. A csütörtökön alacsonyabb szinten született határozat várhatóan csak egy nappal a kijelölt időpont előtt, jövő szerdán válik véglegessé, amikor külügyminiszteri szinten is szentesítik.

(MTI)

2005.03.11

Minden jog fenntartva © 2004 Kapcsolat |