vissza a főoldalra
Mit nyújtunk Önnek?
Ingyenes pályázatfigyelés:
  • Bemutatjuk a fejlesztési céljaihoz legjobban illeszkedő pályázatokat
  • Folyamatosan tájékoztatjuk az új pályázati lehetőségekről, az Ön által igényelt területek számbavételével.
Megfelelő csapatunkkal elkészítjük pályázati dokumentációját:
  • Pályázatát előkészítjük és megírjuk. Továbbá projekt management-et is vállalunk.
MINDEZT GYORSAN ÉS HATÉKONYAN

.bővebben...

Belépés
hirekcim
2005.03.07.
EU-n belüli beszerzésre adott elõleg
2004. május 1-jétől épült be az általános forgalmi adóról szóló törvénybe a 20/A.§. 2005-től viszont megváltoztatták ezt a törvényhelyet. Én most a Közösségen belüli termékbeszerzésnél a szállítónak adott előleggel foglalkozom.

2004. december 31-ig az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény szerint csak az előlegszámlát kibocsátó szállítónak keletkezett adófizetési kötelezettsége az összeg jóváírásának napján. Az általános forgalmi adót annak kell fizetnie, aki az előleget kapja. A szakirodalomban ezt úgy fogalmazzák, hogy "a teljesítésre kötelezett adóalanynak kell az adót megfizetnie". A teljesítés tehát a majdani értékesítést jelenti, hiszen az előleg, a teljesítést megelőzően fizetett bruttó pénzösszegnek tekintendő, amely az áfát is tartalmazza.

Azokban az esetekben, amikor az adófizetési kötelezettség terhe a törvény előírásai miatt megfordul, - vagyis az általános forgalmi adót a vevőnek kell fizetni, - nem adóztatta az előleget 2004-ig a törvény. Ilyen esetek voltak például a termékimport, az import-szolgáltatás, a Közösségen belüli termékbeszerzés, stb. (Emlékezzenek rá, a 17. §-hoz fűzött magyarázatokban ez meg is jelent.)
2005-től azonban megváltozott a 20/A.§. szövegezése.

Az (5) bekezdés külön előírást tartalmaz a Közösségen belülről történő termékbeszerzésre adott előleg adókötelezettségére. Közösségen belülről történő behozatalnál a célország szerinti adózás érvényesül. Így az előlegfizetés esetére is behozták ezt a szabályt.
Közösségen belüli termékbeszerzés esetén tehát az adott előleg után általános forgalmi adót kell fizetni 2005. január 1-től. Az adófizetési kötelezettség az előleg átadásának (átutalásának) napján keletkezik.
Adóalapként az átutalt pénzösszeget kell figyelembe venni. Az általános forgalmi adót erre kell felszámítani. (Tehát vigyázzanak, mert itt az átutalt összeg nem nyújt fedezetet az áfára, mely azon felül számítandó!)

Természetesen, ha az adólevonás előírt feltételei fennállnak, akkor ugyanazon bevallásban szerepeltetendő a felszámított adóösszeg levonható adóként is.

A 0565-ös bevallásban külön ki kell emelni a 44.sorban az adott előleg alapját és adóját a 12-17.sorban közölt adatokból. A levonható adó (ha van) az 54.sorba kerülhet.

A 17.§. szerinti előlegfizetés adózása természetesen nem változik.


2005.Március 07.

www.adoforum.hu
Minden jog fenntartva © 2004 Kapcsolat |