Az Európai Bizottság legfrissebb Eurobarometer-felmérése várhatóan az átlagosnál is nagyobb figyelmet kelt a december 17-i csúcstalálkozó előtt, amelyen az EU-vezetők többek között arról döntenek majd, hogy kapjon-e meghívást Törökország a csatlakozási tárgyalások elkezdésére. Németországban, Franciaországban és Ausztriában a többség ellenzi Törökország uniós tagságát.

A franciák 51 százaléka nem ért egyet a további bővítéssel, Németországban az elutasítók aránya 57 százalék, Ausztriában még ennél is nagyobb, 62 százalék.

A legfrissebb Eurobarometer-kutatás során ugyan nem tettek fel egyértelmű kérdéseket Törökországra vonatkozólag, ám ősszel - amikor a felmérés kérdőíveinek kitöltése folyt - igen éles vitákat váltottak ki Ankara csatlakozási törekvései. A kutatás vezetői új metodológiát keresnek a jövőbeli felmérésekhez, az sem kizárt, hogy az új esztendőben „Törökország-kérdést” is feltesznek az uniós állampolgároknak.

Az EU-t aggasztja, hogy a Törökország kapcsán elterjedt ellenérzés kihathat a 2007-ben csatlakozó Románia és Bulgária megítélésére is.

Október 6-án ismertetett javaslataiban a bizottság a csatlakozási tárgyalások elkezdését ajánlotta Törökország esetében, s ez heves vitákat váltott ki az EU- közvéleményben . Az Európai Unió felső vezetése is megosztott a kérdésben, ugyanakkor sajtójelentések szerint az EU nagykövetei már elkészítették az európai vezetők számára azt a szövegjavaslatot, amely zöld utat nyit Törökországnak.

2004.Dec.13

www.hvg.hu