vissza a főoldalra
Mit nyújtunk Önnek?
Ingyenes pályázatfigyelés:
  • Bemutatjuk a fejlesztési céljaihoz legjobban illeszkedő pályázatokat
  • Folyamatosan tájékoztatjuk az új pályázati lehetőségekről, az Ön által igényelt területek számbavételével.
Megfelelő csapatunkkal elkészítjük pályázati dokumentációját:
  • Pályázatát előkészítjük és megírjuk. Továbbá projekt management-et is vállalunk.
MINDEZT GYORSAN ÉS HATÉKONYAN

.bővebben...

Belépés
hirekcim
2004.12.09.
Pályázati típushibák

Az uniós pályázatok első rohama elmúlt, a beadott anyagok többségét elbírálták az illetékesek. A januártól megjelenő újabb kiírásokra készülve - a szakemberek szerint - nem árt sokadszor is áttekinteni a leggyakrabban elkövetett hibákat. 

                                                 
 
Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján egyértelmű, hogy az uniós forrásokra kiírt pályázatoknál melyek a tipikus hibák. A Gazdasági Versenyképesség Program pályázatainál gyakori, hogy az ajánlattevő nem írja alá az árajánlatot, ami azért számít formai hibának, mert az így nem tekinthető határozatlan idejűnek. Hiányosság az is, ha a beadott anyagból nem derül ki, joga van-e a forgalmazó cégnek a "CE" jelölést használni. Hiba az is, ha hiányzik a gyártói megfelelésre vonatkozó nyilatkozat, derül ki a Nemzeti Fejlesztési Hivatal tájékoztatásából.
 
További tipikus formai hiba, hogy a "Lista a tulajdonosokról" című mellékletet nem csatolják, vagy ha mégis, akkor hiányzik róla a tulajdonosok adóazonosító jele. Az sem ritka, hogy a pályázók összekeverik ezt a mellékletet a tulajdonosi összetételről szóló nyilatkozattal, vagy épp az indokoltan hiányzó dokumentumok későbbi beadását nem jelzik írásban. Ezért a pályázatokat beadás előtt oldalanként még egyszer ellenőrizni kell. 

 
Az uniós forrásokra beadott pályázatoknál gyakori, hogy nem értelmezik pontosan az eljárási szabályokat. A környezetvédelmi pályázatoknál kiemelt figyelmet kell fordítani a közbeszerzési törvény alapos átnézésére.
 
A humánerőforrás-fejlesztési programoknál sok pályázatot a képzési költségek és a szállásdíjak túlárazása miatt utasítottak el. Feltehetően a többletforráshoz jutás reménye vagy tartalékkeret létrehozása a célja annak, hogy gyakran a tananyagfejlesztés és a képző díját is beépítik a képzési költségekbe. Az is előfordul, hogy a célok között indokolatlan eszközvásárlást is megjelenítenek a pályázók, holott az útmutató világosan megjelöli, melyek az elszámolható költségek, s melyek nem azok.
 
A regionális támogatásért folyamodók gyakran összekeverik a beruházás és a támogatás minimális összegét. Előfordul, hogy a közösségi és a nemzeti támogatás összegét határolják el rosszul, vagy a költségvetési tábla összesítő sorait felejtik ki a dokumentumból. Hibának számít az is, ha nem tudják garantálni, hogy a projektet az előírt határidőn belül megvalósítják. Nem fogadható el az olyan igény sem, amelynél a pályázó a projektben nem mutatja be megfelelően az esélyegyenlőség, a környezetvédelem és a fenntarthatóság elveinek érvényesítését.

www.mfor.hu

Minden jog fenntartva © 2004 Kapcsolat |