vissza a főoldalra
Mit nyújtunk Önnek?
Ingyenes pályázatfigyelés:
  • Bemutatjuk a fejlesztési céljaihoz legjobban illeszkedő pályázatokat
  • Folyamatosan tájékoztatjuk az új pályázati lehetőségekről, az Ön által igényelt területek számbavételével.
Megfelelő csapatunkkal elkészítjük pályázati dokumentációját:
  • Pályázatát előkészítjük és megírjuk. Továbbá projekt management-et is vállalunk.
MINDEZT GYORSAN ÉS HATÉKONYAN

.bővebben...

Belépés
hirekcim
2009.07.31.
Megemelt elõleg: fél évvel meghosszabbítva

Meghosszabbította fél évvel az Új Magyarország Fejlesztési Terv nyertes pályá­zói által igényelhető, megemelt összegű előleg nyújtásának határidejét a kor­mány. A döntés értelmében a 2009. december 31-ig megjelenő pályázati felhívások esetén az elnyert támo­gatás akár 40 százalékát is előlegként igényelhetik a pályázók.


A pénzügyi-gazdasági világválság és a hitellehetőségek szűkülésének kedvezőtlen hatá­sait igyekezett ellensúlyozni a kormány, amikor 2008 decemberében úgy döntött, hogy – elsősorban a gazdaságfejlesztési és a turisztikai beruházásokat, valamint a munkahelyi képzéseket támogató európai uniós pályázatoknál – az elnyert támogatás 40 százalékára emeli fel a pályázók által igényelhető előleg összegét. Az intézkedésnek köszönhetően elsősorban a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint az önkormányzatok jutottak olyan többletforráshoz, amely – sok esetben a drága és a válság miatt nehezen elérhető bankhiteleket kiváltva – lehetővé tette a projektek megvalósításának gyorsabb megkezdését, likviditásuk megőrzését.

Az elmúlt időszak tapasztalatai, valamint a pályázók körében végzett felmérések azt mu­tatják, hogy a magasabb összegű és gyorsabban hozzáférhető előleget jónak tartják a projektgazdák. A magasabb összegű előleg kedveltségét is mutatja, hogy míg 2008 de­cemberéig az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kifizetett előleg összege nagy­jából 50 milliárd forintot tett ki, addig ez az összeg 2009 májusára meg­duplázódott: csak az év első öt hónapjában 52 milliárd forint előleget fizetett ki a pro­jektgazdáknak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

A kormány döntésének értelmében a megemelt összegű előleget a 2009. december 31-ig megjelenő pályázatok esetén igényelhetik a nyertes pályázók. Az időközi kifizetés igénylésének határidejére vonatkozó szabályok is változtak: a nyertes pályázók az előleg igénylésé­től számított hat helyett ezután nyolc hónapon belül kötelesek a már megkezdett projektjük után időközi kifizetési igénylést benyúj­tani.

Az NFÜ számításai szerint 2009-ben a regionális operatív programok pályázataival együtt összesen mintegy 300 pályázati kiírást hirdetnek meg, várhatóan több mint 920 milliárd forintos keretösszeggel. A most futó és az ezután megjelenő kiírásokat is figyelembe véve 2009-ben így várhatóan 116,7 milliárd, 2010 első felében pedig további 42 milliárd forint előleget kaphatnak majd meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv nyertes pályázói.

Dátum: 2009. július 8.

Forrás: www.nfu.hu

Minden jog fenntartva © 2004 Kapcsolat |