vissza a főoldalra
Mit nyújtunk Önnek?
Ingyenes pályázatfigyelés:
  • Bemutatjuk a fejlesztési céljaihoz legjobban illeszkedő pályázatokat
  • Folyamatosan tájékoztatjuk az új pályázati lehetőségekről, az Ön által igényelt területek számbavételével.
Megfelelő csapatunkkal elkészítjük pályázati dokumentációját:
  • Pályázatát előkészítjük és megírjuk. Továbbá projekt management-et is vállalunk.
MINDEZT GYORSAN ÉS HATÉKONYAN

.bővebben...

Belépés
hirekcim
2008.01.01.
Magyarország a Schengen övezetben


 

December 21-re virradóra új tagokkal bővült a schengeni övezet. Nem csak Magyarország, hanem – Ciprus kivételével – az összes 2004-ben csatlakozott uniós tagállam bekerült az Európai Unió területi közösségébe, amelyen belül a polgárok szabadon közlekedhetnek. Ez Magyarország esetében azt jelenti, hogy a magyar-szlovén, a magyar-osztrák és a magyar-szlovák határszakaszokon megszűnik az utazók ellenőrzése, míg Ukrajna, Románia, Szerbia és Horvátország felé továbbra is szolgálatot teljesítenek a határ-, vám- és pénzügyőrök. A Határőrség szervezeti különállása megszűnik, annak állománya a rendőrség kötelékébe integrálódik.

 

Az új tagok csatlakozásának előkészítésére az Európai Unió 2004-ben létrehozta az ún. Schengen Alapot. Ez az ideiglenes pénzügyi alap 2004 és 2006. között 165,8 millió euró segítséget nyújtott ahhoz, hogy a szélesíteni kívánt schengeni övezet új külső határain megvalósulhassanak a közösség biztonságát szavatoló technikai és szervezeti feltételek. A Schengen Alap létrehozói a külső határok őrizetével kapcsolatos fejlesztéseket, a mélységi ellenőrzés hatékonyságának növelését, a rendészeti szervek adatszolgáltatási képességének javítását, valamint a nemzetközi bűnügyi együttműködési képesség és kapacitás fokozását határozták meg célként.

A támogatás felhasználását a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség koordinálta és ellenőrizte. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium bruttó 35 milliárd forintot, a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága 7,3 milliárd forintot, a Gazdasági és a Közlekedési Minisztérium 3,2 milliárd forintot, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala 4,5 milliárd forintot, a Külügyminisztérium pedig 1 milliárd forintot fordított a beruházásokra. Ezek révén komplex infrastrukturális, technikai és informatikai fejlesztések, valamint képzések valósultak meg, illetve javultak az úgynevezett mélységi ellenőrzés feltételei.

Dátum: 2007. december 21.

Forrás: www.nfu.hu 

Minden jog fenntartva © 2004 Kapcsolat |