vissza a főoldalra
Mit nyújtunk Önnek?
Ingyenes pályázatfigyelés:
  • Bemutatjuk a fejlesztési céljaihoz legjobban illeszkedő pályázatokat
  • Folyamatosan tájékoztatjuk az új pályázati lehetőségekről, az Ön által igényelt területek számbavételével.
Megfelelő csapatunkkal elkészítjük pályázati dokumentációját:
  • Pályázatát előkészítjük és megírjuk. Továbbá projekt management-et is vállalunk.
MINDEZT GYORSAN ÉS HATÉKONYAN

.bővebben...

Belépés
hirekcim
2007.10.28.
Újabb 556 vállalkozás nyert 34,73 milliárd forintot, amibõl 140 milliárdnyi beruházást valósítanak meg

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében ez év március 1-je óta adhatnak be pályázatokat a hazai vállalkozások. Az eltelt 7 hónap alatt több mint 3000 pályázat érkezett. Ezekből szigorú, de méltányos eljárás után több mint 1900 vállalkozás kap támogatást 39 milliárd forint értékben. Ez számítások szerint 150 milliárd forint értékű beruházást generál majd a magyar nemzetgazdaságba. Összehasonlításképpen: a Nemzeti Fejlesztési Terv 2004-2006 időszakában közel 8000 vállalkozás jutott támogatáshoz 52 milliárd forint értékben.


A márciusban kis és közepes vállalkozások számára kiírt pályázatokon 556 vállalkozás 34,73 milliárd forint uniós támogatást nyert. Ennek segítségével 140 milliárd forint értékű beruházást valósítanak meg. Ez azt jelenti, hogy minden egy uniós forint négy magyar magán forintot mozdít meg.

A pályázatok nyertesei közül sok a hatékonyságban élen járó gépipari cég. A gazdasági növekedés szempontjából kulcsfontosságú építőipari és vegyipari vállalkozások is sikeres voltak. Nem meglepő az sem, hogy a hagyományosan fejlett Győr-Moson-Sopron és Fejér megyékből kiemelkedően sok vállalkozó kap támogatást. Az azonban új, kedvező tapasztalat, hogy a kevésbé fejlett régiókban található borsodi és csongrádi vállalkozások is igen nagy számban találhatók a győztesek között. A jelek szerint a pályázati kiírások a fejletlenebb régiókban is megmozgatták a gazdasági szereplőket.


 

Komplex vállalati technológia-fejlesztésre 340 mikro- kis- és középvállalkozás nyújtott be pályázatot. Fejlődőképes, komoly növekedési potenciállal rendelkező cégek, amelyek fontosnak tartják az innovációt és alkalmazkodóképességük erősítését, a hatékonyságot és a könnyebb piacra jutást. A támogatási szerződések megkötése után 216 vállalkozás összesen 5,6 milliárd forint uniós forráshoz jut eszközbeszerzéshez, információs technológia-fejlesztéshez, gyártási know-how vásárláshoz. A támogatás mértéke az összes elszámolható költség 30%-a.

A magyar gazdaság egyik jelentős problémája, hogy a betelepült nagyvállalatok beágyazottsága nem megfelelő, hazai beszállítói kapcsolataik gyengék. A kisebb méretű magyar cégeknek a beszállítóvá válásához vagy beszállítói státuszuk megerősítéséhez nagymértékű korszerűsítésre van szükségük. Ezen a gondon enyhít a gazdaságfejlesztési program másik pályázata, amely az exportorientált vagy beszállító vállalkozások jövedelemtermelő képességének növelését tűzte ki célul. A keret kétszeresére emelése után a tenderre beérkezett 120 pályázat közül 98 részesül 50 és 500 millió forint közötti uniós támogatásban, 16 milliárd forint értékben.

Az uniós forrásoknak a gazdaságfejlesztést és a területi kiegyenlítődést egyszerre kell szolgálniuk. Mindkét célnak eleget tesz a munkalehetőség-teremtő beruházások támogatása a hátrányos helyzetű kistérségekben a kis- és középvállalkozások számára. Ebben a pályázati konstrukcióban 116 vállalkozó közel 3 milliárd forintos, beruházást segítő vissza nem térítendő támogatáshoz jut, összekapcsolva ezzel saját cége fejlődését a térség előre haladásával, 40%-os támogatás mellett.

Természetesen a hátrányos helyzetű településeken működő nagyobb cégek sem maradtak ki a fejlesztési lehetőségekből. 62 társaság teljesítette a feltételeket, összesen 8,7 milliárd forint uniós támogatást fordíthatnak terveik megvalósítására.


A Közép-Magyarországi operatív programban KKV-k számára, komplex technológiafejlesztésre kiírt pályázaton a vállalkozások összesen több mint 4milliárd forintnyi forrást igényeltek, amelyből a megemelt keret erejéig, 1,6 milliárd forint értékben 64 pályázó részesült támogatásban.

Dátum: 2007. október 11.

Forrás: www.nfu.hu

Minden jog fenntartva © 2004 Kapcsolat |